Kasetne tende za terase, klasične ali pa morda strešne – že veste, kako se boste poleti zaščitili pred soncem?

Kaj je lepšega kot miren poletni večer, brez skrbi in obveznosti, ki bi kot temni nevihtni oblaki viseli nad jutrišnjim dnem? Čudovit večer, ki ga lahko preživite na terasi ali pa na vrtu, v družbi najdražjih, med sproščenim klepetom in poslušanjem čričkov? Ampak zakaj bi šli ven, na svež zrak šele zvečer in ne že popoldne?

Največkrat bo razlog verjetno v pripekajočem poletnem soncu, pred katerim se na vrhuncu poletne vročine najraje kar umaknemo v varno zavetje notranjosti. Obstaja pa zelo ugodna in uporabna rešitev: kasetne tende za terase, polkasetne tende na splošno ali pa klasične tende in markize, s pomočjo katerih se boste lahko obranili pred pekočim sončnimi žarki.

Kaj so tende in zakaj vam lahko pridejo prav

kasetne tende

Tenda ali markiza je senčilo, ki je nameščeno na zunanji strani objekta. Dejansko majhna streha, s katero lahko pokrijemo poljubni zunanji prostorček. Poznamo veliko različnih izvedb; klasične, polkasetne, kasetne in tende za zimski vrt. Običajno je tenda izdelana iz akrilne tkanine, kar omogoča tudi zaščito pred dežjem in drugimi vremenskimi vplivi in pa dolgo življenjsko dobo.

Tende Tehrol so izdelane po meri glede na zahteve objekta. Pri tem se upoštevajo različni dejavniki, kot so velikost prostora, kjer bo tenda nameščena, vrsta objekta, želene funkcionalnosti in estetski vidiki. Barve profilov in tkanin se prav tako prilagodijo glede na arhitekturo in izgled objekta., 

Tende se razlikujejo tudi po načinu odpiranja oziroma upravljanja. Najpreprostejše modele lahko upravljate ročno (monokomanda), naprednejši modeli pa uporabljajo za razvijanje platna elektromotorje, ki jih lahko upravljamo s pomočjo stikala ali pa kar z daljinskim upravljalnikom. Lahko pa se odločite tudi za posebne senzorje vetra in sonca, s pomočjo katerih pa lahko celo avtomatizirate odpiranje in zapiranje senčila. 

Senzor za veter spremlja hitrost vetra ter tendo samodejno zapre v primeru močnega vetra. Senzor prepreči morebitne poškodbe tende, ki bi se lahko zgodile zaradi močnih sunkov vetra, ter zagotavlja varnost ljudem, ki se nahajajo pod tendo. 

Kakšne vrste tend poznamo in kakšne so njihove specifike 

Najprej poznamo seveda klasične tende, ki je najpreprostejša, ter najbolj priljubljena. Potem imamo tu polkasetne tende, ki se od klasičnih razlikujejo po tem, da imajo zaščitno kaseto, v katero se zloži platno. Platno je tako zaščiteno pred vsemi vremenskimi vplivi. Kasetna tenda pa ima takšno ohišje, ki poleg platna zakrije tudi sam mehanizem. Tovrstne tende imajo najdaljšo življenjsko dobo in predstavljajo sam vrh ponudbe zunanjih senčil.   

Poleg različnih dizajnov in poljubnih velikosti večina proizvajalcev omogoča tudi široko barvno paleto kasetnih tend; poleg klasičnih odtenkov kot so bela, beige, siva, grafitna in čokoladno rjava boste imeli na izbiro celo vrsto drugih, po navadi vsaj še 20 odtenkov. Platno je tudi impregnirano in zato ne prepušča vode, kar pa omogoča tudi večjo obstojnost tako materialu kot barvam, ki s časom ne zbledijo..

Kaj pa druge možnosti? 

Zunanja terasa bara prekrita z bioklimatsko pergolo Tehrol.

Če že vnaprej veste, da boste na določenem zunanjem prostorčku potrebovali senco čez celo leto, so ena od opcij tudi bioklimatske pergole. Kaj pa je pergola? Če je markiza oz. tenda praktična zložljiva strehica, ki se (še posebno v primeru kasetnih tend) lično skrije in zlije k stavbi, ko je pospravljena, je pergola dejansko stalna streha.

Streha, ki bo vašo teraso ali pa vrtni kotiček zaščitila pred vremenskimi vplivi skozi vse leto. Posebna izvedba pergole je bioklimatska pergola, ki omogoča tudi rotacijo posameznih lamel, s pomočjo katerih lahko upravljate, koliko svetlobe želite.  Sestavljena je iz aluminijaste konstrukcije in fiksirana na štirih stebrih kot samostoječa konstrukcija ali pa kot vpeta konstrukcija v hišo z dvema stebroma.

Pri izbiri med samostoječo pergolo in pergolo, ki je vpeta v hišo, je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot so namen uporabe, lokacija, stil hiše in osebne preference.

Samostoječa pergola je postavljena na lastni konstrukciji in je ločena od hiše. Primerna je tako za večje kot tudi manjše vrtove. Pergole vpete v hišo so običajno manjše in se nahajajo na terasi ali verandi. Prednost takšnega tipa pergole je v tem, da služi kot podaljšek notranjih prostorov.

Kaj moramo vedeti pred nakupom

Pred nakupom tende je bistveno, da se posvetujete s strokovnjakom, saj obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na izbiro prave tende. Med temi dejavniki so na primer pravi tip tende, barva, mehanizem, način upravljanja, avtomatizacija in vrsta tkanine. Poleg tega je ključnega pomena, da upoštevate lokacijo, kjer bo tenda montirana, da bo primerno pritrjena in stabilna. Naši izkušeni strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali pri načrtovanju in montaži tende ter vam predstavili številne različne možnosti, ki so na voljo za vas.