Zunanje rolete: 5 dejstev, ki vas bodo navdušila 

 

Zunanje rolete so zelo priljubljena oblika zunanjih senčil. Zagotavljajo zaščito pred svetlobo, omogočajo regulacijo toplote v vašem domu ali pisarni, zmanjšujejo hrup iz okolice, ponujajo zasebnost, hkrati pa tudi prispevajo k zmanjšanju verjetnosti vloma v hišo, stanovanje ali poslovne prostore.

Ko izbiramo zunanje rolete, imamo na voljo pestro ponudbo, hkrati pa moramo upoštevati veliko različnih dejavnikov. Prvi od njih je stanje oziroma faza gradnje hiše ali stanovanja. Če gre za novogradnjo oziroma stavbo, pri kateri fasada še ni končana, se lahko odločimo za podometne zunanje rolete. Sistem rolet je tako montiran na zunanjo stran oken pred zaključkom fasade, ta pa ga skrije, kar ponuja estetsko dovršen videz. Če je fasada že končana, pa imamo na izbiro predokenski ali nadokenski sistem zunanjih rolet. Pri prvem je omarica vidna na zunanji strani fasade. Pri nadokenskem sistemu je omarica na notranji strani oken, tam pa je lahko vidna ali obdelana z ometom. Takšne zunanje rolete se večkrat uporabi pri adaptacijah hiš ali stanovanj.

Zunanje rolete so lahko izdelane v različnih barvah in iz različnih materialov, lahko pa jih kombiniramo tudi s komarniki ter drugimi elementi, ki ponujajo še dodatne funkcionalnosti.

V vsakem primeru lahko izkoristimo številne prednosti zunanjih rolet:

 

1. Zunanje rolete lahko uporabljajo pametno tehnologijo

O roletah običajno razmišljamo kot o senčilih, s katerimi upravljamo ročno s potegom za trak, vendar pa imamo danes tudi druge zanimive možnosti. 

Za začetek lahko ročno premikanje zunanjih rolet nadomestimo z elektropogonom. Tako za premikanje rolet enostavno pritisnemo na tipko. Lahko pa to še nadgradimo in rolete krmilimo na daljavo, in sicer na več načinov. Eden od njih je daljinski upravljalnik, s katerim lahko nadzorujemo posamezne rolete ali pa skupine rolet. Lahko pa z roletami upravljamo tudi s pomočjo mobilnega telefona, računalnika ali tablice. 

Zunanje rolete so lahko del sistema pametne hiše. Lahko se odločimo za senzorje za samodejno upravljanje. Ko senzorji denimo zaznajo spremembo vremena, ustrezno premaknejo zunanje rolete. To ne vpliva samo udobje, ampak omogoča varčevanje z energijo in boljši nadzor nad toploto.

podometne rolete

2. Zunanje rolete poskrbijo za prezračevanje

Ko načrtujemo gradnjo ali prenovo doma, razmišljamo tudi o prezračevanju prostorov. Tudi tu so zunanje rolete pomemben dejavnik. Sodobni roletni plašči Combo to funkcijo opravljajo denimo tako, da združujejo lastnosti rolet in žaluzij. Rolete imajo namreč premične lamele, ki omogočajo pretok svežega zraka v prostor tudi takrat, ko so rolete spuščene. Na ta način vzdržujejo kakovost zraka v prostoru tudi, ko želimo manj svetlobe, ali pa, ko želimo zastreti pogled okolici. Hkrati lahko z njimi natančno uravnavamo količino svetlobe v prostoru.

 

3. Z zunanjimi roletami lahko opremimo marsikaj

Ko razmišljamo o zunanjih roletah, najprej pomislimo na okna in morda še balkonska vrata. Toda rolete so zelo uporabne tudi drugod, na primer na terasah, verandah ali drugih zunanjih površinah, kjer želimo zagotoviti senčenje, zasebnost ali pa zaščito pred vremenskimi vplivi. 

Z zunanjimi roletami lahko opremimo tudi okna ali vrata nenavadnih oblik oziroma dimenzij. Rešitve, kot je poševni sistem rolet, nam omogočajo višjo stopnjo prilagodljivosti pri opremi naše stavbe s senčili. Poševni sistem rolet je lahko izdelan za različne kote nagiba in je zato zelo zanimiva rešitev za arhitekturne posebnosti.

 

4. Nadzor nad temperaturo in zvokom v vaših prostorih

Rolete zagotavljajo dodatno toplotno izolacijo prostorov. Delujejo kot dodatna plast izolacije med oknom in notranjimi prostori. Zmanjšujejo prehod toplote skozi okna ali balkonska vrata in zato pozimi naši prostori ostajajo toplejši, hkrati pa v vročih dneh zunanje rolete učinkovito zadržujejo hlad v notranjosti. Temperaturo seveda lahko reguliramo tudi z dvigovanjem in spuščanjem zunanjih rolet.

Toplotna izolacija, ki jo ponujajo zunanje rolete, ne pomeni samo večjega udobja bivanja ali dela, ampak povečajo tudi energetsko učinkovitost stanovanja, hiše ali poslovnih prostorov, s tem pa tudi manjše stroške ogrevanja ter hlajenja.

Poleg toplotne izolacije rolete na enostaven način omogočajo tudi zvočno izolacijo. Kakovostni materiali učinkovito absorbirajo zvoke iz okolice, kot je denimo promet ali dogajanje zunaj, hkrati pa pred radovednimi ušesi skrijejo tudi zvoke, ki nastajajo v notranjih prostorih.

srebrne podometne rolete_tehrol

5. Zunanje rolete zagotavljajo zasebnost in varnost

Rolete vsekakor omogočajo večjo stopnjo zasebnosti v našem domu ali poslovnem prostoru. Ko ne želimo radovednih pogledov sosedov ali mimoidočih, jih preprosto spustimo in si zagotovimo mir ter intimo. Enako je z zvoki, ki jih rolete učinkovito udušijo.

Hkrati lahko rolete tudi odvrnejo nepridiprave, ki bi razmišljali o kraji oziroma vdoru v naše prostore. So torej tudi naložba v varnost doma ali poslovnih prostorov.

 

Tehtnih razlogov, zakaj za svoj dom ali poslovnih prostor kot senčila izbrati zunanje rolete, je torej res na pretek. Pri izbiri svojih rolet je dobro biti pozoren na natančno izmero, kakovost materialov, prilagodljivost celotnega sistema, možnosti pri načinih upravljanja in seveda natančno ter pravilno vgradnjo. Z nekaj enostavnega vzdrževanja nam bodo tako zunanje rolete dobro služile še mnogo let.