Roloji za okna, notranji roloji: vrste, izbira, namestitev in vzdrževanje

Notranji roloji za okna so priljubljena izbira med lastniki domov in stanovanj, saj predstavljajo preprosto in elegantno rešitev za zatemnitev prostora, uravnavanje svetlobe ter dodajanje dekorativnega elementa. Poleg tega so roloji za okna, notranji roloji lahko izdelani iz različnih materialov, ki se prilagajajo različnim okusom in potrebam. V tem članku bomo raziskali različne tipe notranjih rolojev za okna, prednosti in slabosti posameznih materialov ter nasvete za izbiro, namestitev in vzdrževanje.

Vrste (notranjih) rolojev za okna

Roloji za okna

Zavedamo se, da notranji roloji izredno lepo popestrijo prostor ter hkrati preprečijo pogled v vaš dom. Seveda pa obstaja obširen asortiment, iz katerega lahko izbirate.

Screen roloji- takšne roloje odlikuje sodobna izvedba in velika izbira negorljivih in obstojnih materialov. Ne prepuščajo UV žarkov, omogočajo dodatno toplotno izolacijo in možnost namestitve zunaj prostora in v njem. Različna prosojnost tkanine ugodijo različnim zahtevam. Pomislite, koliko svetlobe želite spustiti v prostor.

Za dnevne sobe, kjer je zaželeno veliko naravne svetlobe, so screen roloji s prepustno tkanino odlična izbira. Te tkanine prepuščajo več svetlobe, hkrati pa zagotavljajo zasebnost in senco. Screeni s prosojno tkanino ustvarijo svetlo, zračno in prijetno vzdušje v vaši dnevni sobi, popolno za zabavo gostov ali preživljanje kakovostnega časa s svojo družino.

Po drugi strani pa so za spalnice, kjer sta zasebnost in nadzor svetlobe ključnega pomena, bolj primerni screeni z zatemnilno tkanino, ki omejuje količino svetlobe, ki vstopi v prostor, in zagotavlja večjo zasebnost.  Poleg osnovnega upravljanja imajo tudi možnost avtomatskega- motornega pogona.

Dvojni roloji- z njimi lahko popolnoma zastrite ali odkrijte pogled na okolico. Kot že pove ime ”dvojni” roloji, imajo dve plasti tkanine, ki se med seboj prekrivata, kar vam nudi popolno razmerje med svetlobo prostora, zasebnostjo in pogledom na okolico.

Dekorativni roloji- so namenjeni predvsem, da prostoru dodajo estetsko podobo, saj za razliko od ostalih rolojev blestijo v tem, da so izdelani iz več različnih materialov, barv in vzorcev.

Ko se torej odločamo, kateri roloji za okna, notranji roloji oz. njihov material bodo zadoščali naše potrebe in želje, se ne smemo ozirati le na videz in estetsko izboljšavo prostora, ampak se predvsem osredotočimo na kakovost, trajnost in prilagodljivost materiala izbranega roloja, kjer pa moramo upoštevati namen in prostor, kjer ga bomo uporabili, vključili oz. namestili.

 

Namestitev in vzdrževanje rolojev za okna

Seveda si vsak ob uspešnem nakupu rolojev za okna želi, da jih bo tudi znal uspešno namestiti, kar je ključnega pomena, če želimo, da roloji delujejo brez problemov in so uporabni na daljši rok. Preden pa se lotite dela namestitve, vam spodaj prilagamo nekaj koristnih nasvetov v obliki 4 korakov:

 1. Pred nameščanjem preverite, če dimenzije notranjega roloja ustrezajo vašem oknu.
  Ponovno preverite, da imate priloženo celotno potrebno opremo za namestitev (vijaki, zaponke, vodila).
  3. Preden začnete s postopkom namestitve, preberite navodila proizvajalca in se prepričajte, da razumete postopek namestitve, če niste prepričani, raje pokličite montažne mojstre.
  4. Namestite izbrani rolo po navodilih proizvajalca, tako da ga varno pritrdite na okenski okvir ter sledite morebitnim korakom nameščanja, dokler ni rolo trdno pritrjen in postopek dokončan.

  notranji rolo screen prosojni min

Ko uspešno namestite roloje, pa si seveda vsak želi, da ostanejo trpežni in dolgotrajno uporabni, kjer se moramo zavedati postopka vzdrževanja in ga tudi pravilno izvajati. Tukaj je nekaj korakov, ki vključujejo nasvete za skrbno vzdrževanje notranjih rolojev:

 1. Redno preverjajte stanje vodil, vijakov ter zaponk roloja ter jih po občutku in potrebi popravite in občasno tudi očistite.
  2. Čistite tudi celotne roloje, da preprečite njihovo pomanjkljivo delovanje in nabiranje prahu. Tega ne počnite s čistilnimi sredstvi, uporabite le krpo ali sesalnik, ki ne bo roloja poškodoval oz. pustil na njem sledi.
  3. Redno preverjajte delovanje roloja, da bo le- ta deloval brez napak. Če ste v dvomu, da ne deluje pravilno, preverite navodila za odpravljanje težav, lahko pa tudi pokličete strokovnjaka, ki pride na pregled in morebitno popravilo roloja.