Kakšna naj bo vaša pergola, pergole za terase so namreč različne?

 

Odličen dodatek za prijetno bivanje na terasi je pergola, pergole za terase pa so danes precej raznolike. Kakšno pergolo torej izbrati, da boste lahko na vašem vrtu, atriju oziroma terasi uživali v vsakem vremenu?

Pergole za terase ponujajo dodatno udobje vašega doma. Ščitijo pred premočnim soncem, pa tudi pred dežjem, in včasih tudi vetrom. S pomočjo pergole si povečate svoj bivalni prostor in bivate bolj v stiku z naravo. Za razliko od drugih nadstreškov vas pod dobro pergolo tudi poleti ne bo kuhala vročina, ampak bo pergola delovala kot še ena, morda vaša najljubša, soba vašega doma.

Seveda pa je treba pergolo pametno izbrati, da bo dolgo in dobro služila svojemu namenu. Na trgu najdemo številne pergole za terase, ki so izdelane iz različnim materialov (les, plastika, kovina, steklo … ) in imajo številne različne funkcije.

pergole za terase

Tipi pergol

Pergole so lahko prostostoječe oziroma samosotječe, lahko so montirane na steno ali pa viseče. 

Samonosne pergole za terase lahko postavite kamorkoli, velikost pa izberete glede na prostor, ki je na voljo, in vaše želje. S tako pergolo lahko recimo ustvarite čudovit kotiček na koncu vrta.

Pergole, montirane v steno hiše, so zelo priljubljene. Takšne pergole stojijo na stebrih, en del pa je pritrjen na zunanjo steno hiše. Delujejo kot podaljšek vaše dnevne sobe ali drugega prostora,  kjer lahko uživate ob jutranji kavi, poletni večerji ali pa pikniku s prijatelji.

Še ena možnost so senčniki za terase, ki so prav tako pritrjene na stavbo, vendar pa nimajo stebrov, ki bi stali na tleh. To so tende, ki so zelo elegantne in hkrati prihranijo nekaj prostora na tleh.

 

Streha pergole za teraso

Pergole za terase imajo lahko streho izdelano iz različnih materialov. Pogosto streho pergole sestavljajo letvice oziroma lamele, ki so lahko tudi premične. Lamele pergole lahko premikamo na različne načine, da dosežemo različne učinke. Dobre lamelne pergole so take, ki popolnoma tesnijo, ko lamele zapremo. 

Bioklimatske pergole imajo vrtljive lamele, s katerimi lahko prilagajate tako svetlobo kot tudi kroženje zraka. Tako vam pod pergolo ne bo vroče, zaščiteni pa boste pred soncem in padavinami. Takšne pergole za terase poskrbijo tudi za to, da je vaše stanovanje bolj svetlo. Takrat, ko to želite, lamele pergole odprete in svetloba bo dosegla notranje prostore ob pergoli. To je še posebej pomembno jeseni in pozimi.

Kako opremiti svojo pergolo?

bioklimatska pergola

Vendar pa pergole ne sestavlja nujno samo osnovna konstrukcija drogov in morebitna streha. Vredno je dobro razmisliti, kakšna bo vaša pergola, pergole za terase imajo namreč lahko veliko zanimivih dodatkov. Lahko se odločite za screene, ki omogočajo dodatno senco in zaščito pred padavinami od strani. Lahko pa svoji pergoli dodate celo pomične oziroma drsne stene. 

Pergolo je smiselno opremiti tudi z ustrezno osvetlitvijo, da jo boste lahko uporabljali tudi ob večerih. Za dodatno zabavo lahko poskrbite celo z ozvočenjem svoje pergole.

Pergola naj bo čim bolj funkcionalna, da vam bo še dolgo v veselje in jo boste čim več uporabljali.