Krpanke žaluzije kot idealne žaluzije za naše bivalno okolje?

 

Na kakšen način pravilno in učinkovito zastreti naša okna s senčili, je vprašanje, ki se nam pojavi, ko razmišljamo še o zadnjih detajlih uporabe našega prostora. Upoštevati moramo namreč različne zakonitosti naše hiše ali stanovanja oziroma delovnega prostora in istočasno tudi naše želje. Pri tem si odgovorimo na naslednja vprašanja:

 • Bi imeli žaluzije na notranji ali zunanji strani?
 • Kakšen način vgradnje želimo pri zunanjih – pod ometom ali nad ometom?
 • Kakšno stopnjo zatemnitve oziroma osvetlitve potrebujemo?
 • Kakšno življenjsko dobo pričakujemo?
 • Kakšen način upravljanja nam bo najbolj priročen? Ali želimo žaluzije upravljati s pomočjo elektrike ali ročno?
 • Je smiselno, da dodamo tudi komarnike?

Razmisliti moramo tudi o tem, koliko bodo žaluzije odporne na različne vremenske in druge vplive (veter, toča, izjemno visoke ter izjemno nizke temperature, rja itd.) ter kako jih bomo vzdrževali. Nenazadnje pa je pomemben tudi estetski vidik, in sicer ali se bodo žaluzije določenih barv podale k stavbi oziroma notranjosti. Vsa ta in podobna vprašanja moramo pred nakupom pretehtati, da bo tovrstna investicija delovala nam v prid. 

Kaj so krpanke žaluzije?

 

krpankeKrpanke žaluzije so zunanje žaluzije, s katerimi odlično razrešimo več dilem hkrati. V prvi vrsti preprečujejo sončnim žarkom, da segrejejo okenska stekla, in tako v vročih poletnih mesecih poskrbijo, da temperatura v prostoru zaradi tega ne naraste. Na ta način lahko tudi prihranimo, saj naknaden nakup klimatske naprave morda ne bo potreben ali pa jo bomo uporabljali manjkrat. Krpanke žaluzije so dobra izbira tudi v primeru, ko so naša okna nepravilnih oblik ali pa so zelo velika. Odvisno od materiala in izvedbe, pa imajo lahko krpanke žaluzije tudi zaščitno funkcijo: 

 • po eni strani ščitijo stekla pred točo in drugimi neprilikami, 
 • po drugi strani pa nekatere različice omogočajo tudi protivlomno zaščito, kar predstavlja dodatno prednost. 

Če se odločamo med notranjimi ali zunanjimi žaluzijami, je v ospredju največkrat naš finančni in tudi vzdrževalni vidik. Notranje so resda nekoliko cenejše, vendar kljub temu, da zavirajo vstop sončnim žarkom, ne morejo vplivati na temperaturo prostora kakor krpanke žaluzije, ki imajo v tem pogledu prednost. Z vidika vzdrževanja pa bodo seveda slednje zahtevale nekoliko večji časovni angažma. Če razmišljamo o kombiniranju, se je najbolj smiselno odločiti za eno izmed možnosti, vsekakor pa lahko v dekorativne namene vpeljemo tudi nekatere kombinacije.

Kakšne opcije upravljanja obstajajo za krpanke žaluzije?

 

Upravljamo jih lahko na dva glavna načina, in sicer:

 • ročno s pomočjo monokomandne palice
 • ali s pomočjo elektrike preko stikala, daljinca oziroma preko mobilne naprave.

Slednja opcija nam omogoča tudi različne variante premikanja in je tako lahko povsem prilagojena našim zahtevam. Tako se, na primer, lahko odločimo tudi za to, da se krpanke žaluzije z našimi nastavitvami samostojno premikajo, tudi ko smo zdoma ali ob točno določenih urah. S tem bomo nadzorovali uporabo in morebitnim nepovabljenim gostom dali vtis, da bivališče ni prazno, kar je izjemna dodana vrednost. Praktični so še različni senzorji, ki lahko v silovitem vremenu ali ob nastopu vročine avtomatično premaknejo žaluzije na ustrezno pozicijo. 

Izberimo kakovostno zasnovane produkte

 

Osnovni material za krpanke žaluzije je aluminij. Ob nadvse pestri ponudbi lahko izbiramo med različnimi širinami, vrstami ter barvami lamel. Izberimo take, ki imajo:

 • dobro odpornost na UV žarke in ki s svojo obliko omogočajo 
 • lažje vzdrževanje, 
 • učinkovitejšo drenažo deževnice 
 • in različne stopnje svetlobe ter zatemnitve. 

V kolikor imajo dodano še gumo oziroma tesnilo, pa bo njihovo zapiranje tišje in tudi v vetrovnem vremenu njihovi premiki ne bodo povzročali hrupa. Dobro tesnenje bo obenem zmanjšalo morebiten hrup iz okolice. Krpanke žaluzije iz trpežnih materialov imajo lahko zelo dolgo življenjsko dobo in v kolikor se nam zaradi različnih razlogov skozi leta poškodujejo zgolj posamične lamele, nam jih nekateri ponudniki lahko enostavno servisirajo. Povprašajmo ponudnike glede različnih certifikatov, ki jamčijo za določeno dolžino življenjske dobe.

Stilski vidik

zaluzije

Če je naš dom bolj moderen, naj bodo take tudi naše žaluzije, pri tradicionalnem stilu pa ravno tako upoštevajmo estetske zakonitosti, da ne bi žaluzije negativno vplivale na celoten izgled. Poleg barv lamel lahko usklajujemo še barve vodil, maske in zaključnih letev, zato lahko ustvarimo skladne kombinacije. Najpogostejše barve so siva, bela, srebrna, beige ter rjava in njihovi različni odtenki, vendar pa smo lahko tudi nekoliko bolj drzni, če nam okoliščine to dopuščajo. Tako lahko posežemo po: 

 • rumenih, 
 • oranžnih, 
 • rdečih, 
 • zelenih, 
 • modrih, 

in drugih odtenkih, ki bodo popestrili naš zunanji izgled objekta?. Preverimo jih lahko na RAL lestvici ali drugih lestvicah pri izbranem ponudniku. Glede načina vgradnje moramo upoštevati stanje naše stavbe: če objekt šele gradimo ali pa ga prenavljamo, se lahko odločimo za podometno vgradnjo. Pri tem bo maska žaluzij vgrajena v fasado in tako ne bo vidna. V kolikor pa je naša fasada že zaključena, bo naša izbira nadometni sistem.