Med brskanjem po spletu ste morda naleteli na podatek, da obstaja več vrst rolet. Štiri glavne vrste so namreč predokenske, nadokenske, podometne in poševne. Kaj pa zdaj? Katera vrsta sploh pride v poštev v vašem domu in od česa je to odvisno?

ROLETE GLEDE NA FAZO GRADNJE OZIROMA ADAPTACIJE

Primarno vrsto rolet, ki jih lahko izberete, določa faza gradnje vašega doma oziroma odločitev za večjo ali manjšo adaptacijo. Nekatere vrste rolet je namreč mogoče vgraditi samo v določeni fazi gradnje oziroma ob določeni vrsti adaptacije že dokončane gradnje. Razen te osnovne omejitve pa lahko znotraj možnosti, ki so na voljo, rolete seveda izberete po svojih željah.

PREDOKENSKI ROLETNI SISTEM

Predokenske rolete se običajno namestijo na zunanji okvir okna, zato so načeloma primerne za vse vrste objektov. Tako za dokončane objekte, novogradnje in tudi objekte, pri katerih poteka adaptacija.

NADOKENSKI ROLETNI SISTEM

Ta vrsta se namesti na notranjost okna in to hkrati z vgradnjo okna. Zaradi tega je sistem primeren predvsem za objekte, pri katerih poteka adaptacija oken. Pa seveda tudi za novogradnje, torej objekte, ki so še v gradnji.

PODOMETNI ROLETNI SISTEM

Kot že samo ime pove, se ta vrsta montira pod omet. To pomeni, da je primerna za objekte, pri katerih se prenavlja tudi fasada. To so torej novogradnje in objekti z adaptacijo, ki vključuje prenovitvena dela na fasadi.

POŠEVNE ROLETE

So namenjene za okna nepravilnih oblik (razen okroglih oblik). Zgornja omarica je vedno iz ekstrudiranega debelostenskega aluminija, zato je sistem zelo kompakten in trpežen.
Krmiljenje je pri tem sistemu mogoče le na elektropogon.

KATERO VRSTO TOREJ IZBRATI?

Če je vaš dom že dokončan, so primerne samo predokenske rolete. Če dom še gradite, so primerni vsi sistemi, tudi predokenski sistem.