Kako s pliseji za okna vnesti več elegance in funkcionalnosti v prostor?

Pliseji za okna so izjemno estetska in obenem funkcionalna senčila, s katerimi lahko rešimo tudi večje izzive. Tehrol proizvajalec nam jih namreč lahko oblikuje v različne nepravilne oblike in tako namesti na okenske okvirje raznoraznih oblik ter dimenzij, tudi trikotnih ali trapezastih in na strešna okna. Poleg tega jih namestimo lahko zgolj na vrh, sredino ali le na spodnji del okna in s tem zagotovimo zasebnost na točno določenem mestu, obenem pa ohranjamo določen del naravne svetlobe. Kakšne lastnosti ter prednosti še imajo pliseji za okna, si oglejmo v nadaljevanju. 

Ali potrebujemo v večji meri zatemnitev ali pretežno dekoracijo?

Pliseji za okna so izdelani iz tkanin, ki so fino gubane in različnih stopenj prosojnosti (prosojne, polprosojne, neprosojne in zatemnilne). Svetlobo enakomerno razporedijo po prostoru in tako ustvarijo prijetno vzdušje. Manjšo prosojnost izberimo, kadar želimo imeti pretežno opcijo zatemnitve, tkanine z večjo prosojnostjo pa bodo imele predvsem dekorativno vlogo. V kolikor želimo doseči dvojno senčenje, je možno s posebnim sistemom vgraditi tudi dve različni plise tkanini hkrati. Ker se jih pritrdi na okenske letvice, nam omogočajo senco tudi tedaj, ko je okno zgoraj priprto.

Kakšno funkcionalnost imajo pliseji za okna?

plise senčila

Plisirana tkanina je na voljo v različnih barvah, vzorcih in teksturah, kar omogoča, da se senčila prilagodijo različnim slogom notranje opreme. Na tkanino so nanešene barve, ki imajo dolgo obstojnost, ter zaščitni premazi, ki imajo različne učinke, kot so:

  • antistatični učinek,
  • izolativni učinek, 
  • UV obstojnost,
  • zaščita pred vročino,
  • zaščita pred bleščanjem na ekranih in drugo. 

Izolativni učinek omogoča boljšo toplotno izolacijo in nam pomaga tudi varčevati z energijo, kar je še posebej dobrodošlo v času občutno visokih stroškov. Če iščemo zaščito pred vročino, bodo pravi za nas zatemnilni pliseji za okna. Nekateri pliseji za okna pa so tudi negorljivi, kar predstavlja veliko dodano vrednost. Ker so pliseji za okna nasploh trpežni, so idealni za vse tipe stavb in prostorov. 

Naredimo skrben izbor blaga ter vzorcev

Pri izboru barv ter vzorcev imamo precej možnosti, s čimer lahko damo našemu prostoru moderen ter eleganten izgled. Na voljo je kar preko 100 različnih vzorcev. Motivi na tkaninah so lahko razne črte, mreže, vijuge, geometrijski vzorci, s svetlečim efektom ali z efektom matirane tkanine, ki izgleda kot ročno izdelan papir itd.

Prav tako so v ponudbi motivi, ki bodo blizu najmlajšim ter tako primerni za otroške sobe. Izbira je tako izjemno široka in pliseji za okna so lahko tista pika na i, ki bo, kot alternativa običajnim zavesam, dala našemu stanovanju ali delovnemu okolju potrebno eleganco in brezčasen videz. 

Kakšno upravljanje nudijo pliseji za okna?

Ker gre za eno najbolj enostavnih senčil, kar se tiče upravljanja, bodo pliseji za okna idealni za vse tiste, ki želijo nezapleteno uporabo. Upravljamo jih lahko:

  • z vrvico,
  • z verižico,
  • s teleskopsko palico
  • ali z ročko, ki je eno- ali obojestranska. 

Največ kupcev se odloča za ročko, saj je najbolj praktična, vrvica bo prava za nas, če imamo težave doseči vrh okna, verižica pa je primerna za večje dimenzije. Pri nekaterih izvedbah vrvica ni vidna. Poleg različnih oblik je mogoče določiti tudi različne načine odpiranja in zapiranja.

Na primer odpiranje je lahko dvostransko, kar pomeni, da so pliseji za okna lahko dvignjeni ali spuščeni z obeh strani okna. Pri tem načinu pa lahko izbiramo tudi to, ali jih bomo odpirali bodisi od zgoraj navzdol ali pa od spodaj navzgor. Aluminijasti profili ter drobni kovinski delci so izdelani iz nerjavečih materialov, plastičnim elementom pa je dodano steklo, da bolje prenašajo večje obremenitve. Tako lahko pričakujemo zelo odporen produkt, ki nam bo dolgo služil.  

plise senčila

Enostavnost montaže in vzdrževanja  

Montaža in vzdrževanje oziroma čiščenje sta ravno tako povsem nezahtevna. Kot navedeno, se jih montira na okensko letvico, pri čemer monter uporabi vijake ter plastične elemente. 

Z vidika čiščenja bomo imeli dokaj preprosto nalogo, saj pliseji za okna zaradi antistatičnega premaza že sami po sebi odbijajo prah ter umazanijo. Kljub temu jih moramo občasno očistiti, za kar uporabimo sesalec ali zgolj mokro krpo. Če potrebujejo zares temeljito čiščenje, pa jih lahko tudi operemo ročno v blagi milnici na temperaturi 30° C. V tem primeru naj bodo pliseji za okna zloženi, nakar jih snamemo z nosilcev oziroma odstranimo vijake ter jih namočimo v toplo kopel z milnico za četrt ure. Nato jih speremo z vodo in jih ožamemo tako, da jih stisnemo, ter še mokre in zložene pritrdimo nazaj. Zložene, a rahlo razprte moramo sušiti dvanajst ur. 

Predstavljene lastnosti in prednosti kažejo, da so pliseji za okna lahko odlična izbira za sleherni prostor, ki zahteva tako prefinjeno podobo kot tudi široko uporabnost, ki bosta zadovoljili tudi naše največje zahteve in pričakovanja, obenem pa bomo pridobili produkt s preprosto uporabo in dolgo življenjsko dobo.