Dandanes so na voljo številne vrste senčil. Verjemite, vemo, saj so senčila naše življenje. Kljub vsem sodobnim in inovativnim izvedbam senčil pa se določen delež ljudi še vedno raje odloča za klasične rolete. Vas zanima, zakaj?

Moderna hiša z roletami

1. PRIHRANEK PRI ENERGIJI

Prav zares. Z roletami lahko zmanjšate energijske izgube pri ogrevanju v hladnejšem delu leta. Med njimi (ko so zaprte) in oknom se namreč oblikuje zračni most, ki je odlični izolator in zmanjša toplotne izgube. Poleg tega pa že sam plašč senčila, ki je polnjen z izolirno peno, poskrbi za dodatno izolacijo.

2. PRIJETNO BIVANJE V PROSTORU TUDI POLETI

Podobno kot pozimi zadržujejo toploto v notranjosti, jo poleti zadržujejo v zunanjosti. Spet namreč delujejo kot dodatna izolacija, ki preprečuje vdor sončnih žarkov in vročine v prostor. Tako bivanje v prostoru postane znosnejše, četudi ne uporabljate klimatske naprave ali drugih hladilnih naprav.

3. MANJ HRUPA

Izolacija pa seveda ni le toplotna, temveč tudi zvočna. To prinaša dve prednosti. Prvič, hrup, ki prihaja od zunaj, je manjši. Zaradi tega boste zvečer lažje zaspali in zjutraj dlje spali, tudi če bodo sosedje glasni. Drugič, izolacija seveda deluje tudi v obratni smeri. Pri zastrtih roletah je zato tudi možnost, da sosedje ali mimoidoči prisluškujejo vašemu zasebnemu življenju, manjša.

4. ZAŠČITA PRED VLOMOM

Rolete seveda niso nepremostljiva ovira za vlomilce, vsekakor pa jim močno otežijo delo. Zelo pomembno je, da večino nepridipravov odvrnejo, še preden se lotijo dela. Če bi jih kdo vseeno želel nasilno odstraniti z oken, povzročijo dovolj hrupa, da delujejo skoraj kot alarm za sosede in za vas same. V vsakem primeru pa prinašajo dodaten občutek varnosti. In že to lahko samo po sebi zelo pripomore h kakovosti bivanja v vašem domu.

rolete na moderni zgradbi